Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Geleneksel sporlarımız, milli kimlikleri güçlendirmenin yanı sıra ülkeler arası dayanışmanın, yardımlaşmanın, kardeşlik bağlarının güçlenmesi için önemli bir vesile. Geçmişi yaşayarak ve yaşatarak bu kıymetli mirası gençlerimize aktararak en iyi şekilde yarınlara taşımalıyız" diye konuştu.

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından bu yıl "Geleneksel Sporların İhyası" temasıyla çevrim içi düzenlenen 4. Etnospor Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi. Foruma, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun yanı sıra Gambiya, Katar, Mali, Sırbistan ve Somali'nin spor bakanları, 60'ın üzerinde ülkeden devlet yetkilileri, federasyon temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan foruma video mesaj gönderdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çevrim içi toplanan foruma bir video mesaj gönderdi. Forumun başarılı geçmesini temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanlığın koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği bir dönemde böyle bir forumun tertip edilmesini son derece isabetli buluyorum. Salgınla beraber sadece sağlığın ve sağlıklı hayatın değil aynı zamanda dayanışmanın, paylaşmanın, geleneksel değerlerin önemini de gördük. Bu süreçte dil, din, ırk, bölge fark etmeksizin büyük insanlık ailesi olarak hepimizin kederi ve kaderinin ortak olduğunu bir kez daha anladık. Salgın ülkeler arasındaki adaletsizliklerin yanı sıra tek tipçi, dayatmacı, popüler kültürün de açmazlarını ortaya koymuştur. Bireyselliği yücelten, maneviyatı yok sayan, geleneksel değerleri hor hakir gören hakim zihniyet, salgının yol açtığı sorunları derinleştirmiştir" diye konuştu.

Kovid-19 salgını sonrasında yeniden şekillenecek dünyada geleneksel spor dallarıyla, bu sporların temsil ettiği kültür ve değerlerin daha fazla öne çıkacağına inandığını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son bir yıl içinde ülkemiz gençlerinin spora, özellikle ata sporlarımıza yönelik ilgisinin giderek arttığına şahit oluyoruz. Türkiye olarak bu ilgiyi canlı tutarak, ata sporlarımızın daha da yaygınlaşması için yürütülen çabaları desteklemekte kararlıyız. 60'tan fazla ülkenin iştirakiyle gerçekleşen bu önemli forum kapsamında yapılacak tartışmalar inşallah bu mücadelemizde bizlere destek olacak, yol gösterecektir. Bu düşüncelerle nazik davetiniz için tekrar teşekkür ediyor, 4. Etnospor Forumu'nun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Forumun icrasında emeği geçenleri tebrik ediyor, Rabbimden her birinize muvaffakiyetler niyaz ediyorum. Kalın sağlıcakla."

Bakan Kasapoğlu: ‘’Ülkemizde birçok uluslararası organizasyonu başarıyla gerçekleştiriyoruz"

Forumda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, geleneksel spor dallarını hak ettiği popülariteye ulaştırmayı arzuladıklarını kaydederek, "Özümüzü, geleneklerimizi ve değerlerimizi daha yoğun bir şekilde sahiplenmeliyiz. Geleneksel sporlarımız, milli kimlikleri güçlendirmenin yanı sıra ülkeler arası dayanışmanın, yardımlaşmanın, kardeşlik bağlarının güçlenmesi için önemli bir vesile. Geçmişi yaşayarak ve yaşatarak bu kıymetli mirası gençlerimize aktararak en iyi şekilde yarınlara taşımalıyız" dedi.

Türkiye olarak son 19 yılda bir spor ülkesi olma yolunda önemli mesafe kat ettiklerini aktaran Bakan Kasapoğlu, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde sportif tesisleşmeye hız kazandırılması ve spor mevzuatının evrensel şartlarda uygulanması adımlarını kararlılıkla gerçekleştirdik. Spor altyapısını çağın gerektirdiği anlamda en iyi şekilde modernize ettik. Hükümetimizin uluslararası organizasyonlara en güzel şekilde ev sahipliği yapma yolundaki kararlılığı ve yatırımlarıyla ülkemizde birçok uluslararası organizasyonu başarıyla gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun faaliyetlerine başladığı 2015'ten bu yana geleneksel spor dallarının yaşatılması ve yaygınlaşması için büyük çaba gösterdiklerini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"2019-2023 yıllarına ilişkin kalkınma vizyonunu ortaya koyan kalkınma planıyla geleneksel spor dallarının uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması ve Türkiye'nin spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmak suretiyle spor turizminin gelişmesi sağlandı. Bütün imkanlarımızla konfederasyonumuzun yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bugüne kadar 3 ulusal ve 3 uluslararası foruma ev sahipliği yaptık. Yalnız organizasyon anlamında değil tesis olarak geleneksel sporları yatırım alanlarımıza dahil ettik. Bu kapsamda başkent Ankara'ya dünyanın en güzel tesislerinden birini kazandırmanın heyecanını ve gururunu yaşadık. Türkiye'nin küresel spor iletişim platformu olarak Bakanlığımızca oluşturduğumuz dijital platform sayesinde tüm branşlarıyla dünyaya geleneksel sporların tanıtımını yapmaya başladık. Hedefimiz geleneksel sporların bilinirliğini kuvvetlendirecek adımları güçlü şekilde atmaya devam etmektir."

Sporun barış için evrensel bir araç olduğunu ifade eden Bakan Kasapoğlu, "Küresel dopingle mücadelede spor önemli bir kavram. İnsan yaşamını tehdit eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, küresel sorunlara ortak çözümler bulmak için ülkeler arasındaki güçlü iletişimin önemini ortaya çıkarıyor. Spor, hem toplumsal iyi oluş hem de sportif rekabet gücünün artırılması açısından ülkelerin kalkınma önceliklerinden bir tanesi olmuştur. Herkes güvende oluncaya kadar kimse güvende olamayacağı için sağlık ve spor başta olmak üzere her alanda ülkelerimiz arasındaki iş birliğini güçlendirmede uluslararası kuruluşlara ve temsilcilere mühim görevler düşüyor" ifadelerini kullandı.

‘’Tüm imkanlarımızla geleneksel spor dallarının her daim yanında olacağız"

Organizasyonların ev sahipliği için salgının tüm zorluklarına rağmen hazırlıkları sürdürdüklerini aktaran Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"4. Dünya Göçebe Oyunları'na Bursa İznik'te ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. 5'inci İslami Dayanışma Oyunları'nı ülkemizin güzide şehirlerinden Konya'da gerçekleştireceğiz. Son derece heyecanlıyız. Dünya Göçebe Oyunları'na halklarımızın ortak mirasının kapsayıcılığı ve zenginliğine yakışır şekilde, en güzel şekilde ev sahipliği yapacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. 3'üncü Dünya Göçebe Oyunları'na 80 ülkeden 37 branşta 2400 sporcu katılmıştı. Bu oyunlar ülkeler arası dayanışmayı ilerletmek ve uluslararası anlamda sportif görsel şölen olma yolunda önemli özellik taşıyor. Dünyanın pek çok yerinden unutulmaz şöleni tecrübe etmek için insanlar ülkemize gelecek. Tüm misafirlerimizi şimdiden davet ediyorum. Tüm imkanlarımızla geleneksel spor dallarının her daim yanında olacağız."

‘’Geleneksel sporları genç nesillere aktarabilmek için interneti, sosyal medyayı kullanmalıyız"

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan da konuşmasında, geleneksel sporlar için 2018 yılında yola çıktıklarını hatırlatırken, geleneksel spor ve oyunlar dünyasının bağları güçlendirmek için bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, "Baktığımız zaman çok güçlü endüstriyel destek alan, geliri olan bir dünya değildir. O yüzden yeteneklerimizi, güçlerimizi bir araya getirip geleneksel sporlar çevresinde birleşmeye odaklanmalıyız. Bu forum, geleneksel sporlar çerçevesinde kaynaklarımızı bir araya getirmek, tartışmalar yapmak, görüş birliğine varmak için büyük bir fırsat. Çevrim içi de olsa büyük bir fırsat olarak görüyorum. Etnospor sayesinde birleşerek gücümüzü artırma imkanını sahip olduğumuzu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, hedeflerinin sadece geleneksel spor ve oyunları korumak, devam ettirmek olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı zamanda dünyadaki kültürleri tekrar harekete geçirme görevimiz de var. Bütün konuşmalarımda iletmek istediğim ortak bir misyonumuz var, dünya farklılıkları ve çeşitli kültürleriyle birlikte çok renkli bir yer. Kültürden bahsederken müzikten, kıyafetten, spordan her şeyden bahsediyoruz. Bazı kültürlerin diğerlerine oranla çok daha güçlü olduğunu göz önünde bulundurursak diğerlerinin gelecek nesillere aktarılmasının çok zor olduğunu görüyoruz. Geleneksel sporların hayata geçirilmesi, dünyanın renkli yapısını, farklı kültürlerin hayatta kalmasını sağlayacak bir şey."

Konuşmasında forumun çevrim içi yapıldığını hatırlatan ve teknolojik imkanların önemine değinen Bilal Erdoğan, "Bu forum, geleneksel sporlarla ilgili söyleyecek bir şeyleri olan herkesin sesini duyurabileceği bir ortam. Birlikte geleneksel sporları harekete geçirmek, canlandırmak üzere buradayız. Hepimizi bir araya getiren şey bu. Bu dijital forumu devreye alanlara da teşekkür etmek istiyorum. Teknoloji her zaman bizim gündemimizde olan bir şey. Geleneksel sporları genç nesillere aktarabilmek için onlarla bağlantı kurabilmemiz lazım. O yüzden de teknolojik imkanları kullanmalıyız. İnterneti, sosyal medyayı kullanmalıyız. Bu pandemi bize böyle bir forumu dijital ortamda yapabileceğimizi gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.